2012-12-31

Sammanfattning av 2012


Det här är året då Nadal blev ridhäst (ett litet filmklipp från i somras finns här). I januari satt jag upp för första gången, med sadel och allt, samt tog våra första skrittsteg. Sedan har vi fortsatt att utveckla ridningen, på ridbanan, i hagen och i skogen, själva och i grupp, i skritt och i trav, barbacka och med sadel. Vi har också tagit ridlektioner för Lina Brandt och gått clinics (on-line) för Erika Furberg. Därutöver har vi varit iväg på kurs i en hel vecka och bott på annan ort, samt varit med i vår första tävling – Barelli games (vi kom typ sist  :-)  ). Därutöver har vi under året även hunnit med att ta en lektion i halter (en utställningsgren i westerntävling) samt en kurs i Trec. Nadal har också lärt sig att tränsa sig själv (se video här).

Första halvåret var sadeln vi använde en Wintec sport från anno 1700 ca (gick bra det också) för att i september äntligen få hem en sprillans ny Podium Trek. I oktober fick vi hem Nadals första boots – svarta Renegades.

Även om inridningen i mitt minne får ett slags rosa skimmer, så har ju Nadal också varit unghäst: han tycker att vissa saker är läskiga och blir lite rädd, varvat med att han testar lite gränser, blir lite busig, bockar och sprallar lite. Jag har blivit avbockad en gång i år, och det var ute i skogen. Jag var glad och nöjd att allt gick bra och att Nadal stannade kvar hos mig istället för att springa till skogs eller hem. Därutöver så är han just nu inne i en period där han blir extremt seg på ridbanan, så det är svårt att verkligen göra något där.

I vår on-line gick vi i början av året över till 22’-lina och under hösten avancerade vi ytterligare till 45’-linan. Vi har lekt med energier, mycket stick-to-me och Nadal har gjort sina första flying lead changes on-line. Vi har även jobbat på att få Nadal att börja arbeta mer korrekt med bakbenen under sig och lyft rygg.

Under året har hästar kommit och gått i flocken också. Den enda som gått i samma hagar hela året är Nadal – resten av hästarna har bytts ut i olika omgångar. Bland annat har gården där Nadal står bytt ägare. Det absolut roligaste hästbytet under året var ju att Annas hästar Tulo och Bobson flyttade in till vårt stall – så nu är vi två NH-nördar i stallet.

Vad gäller Nadals hälsa så inledde han året med mugg, som höll i sig ända tills han kom ut i en geggig sommarhage – då gick det över! Mot hösten så fick han lite nya skorvor, men eftersom det bara är ytterst lite, han inte störs av dem och de inte sprider sig så avvaktar jag utvecklingen innan jag gör något. I april tappade Nadal sina första ”mjölktänder” och i slutet av sommaren fick han foderstrupsförstoppning under en transport. Det var otroligt otäckt och Nadal hade feber i en vecka efteråt, men det hela gick bra. Sedan har Nadal haft bekymmer med hovbölder också det här året. Han har haft hovbölder på alla fyra fötterna (inte samtidigt, dock) så ridningen har inte varit riktigt lika regelbunden eller progressiv som jag hade velat. En teori är att det beror på den regniga sommaren som gjort den mjuka sommarhagen än mjukare och samtidigt väldigt blöt. Oavsett orsaken så hoppas jag att hovbölderna hör år 2012 till.

Inga kommentarer: